CM Sarawak

​Kisah Seorang Nenek dimalam “NIGA” Arwah Tok Nan

Catatan ini di tulis oleh sahabat saya oden nurudden suut wat dalam FB beliau. Kisah seorang nenek dari Debak. Kisah ingatan rakyat Sarawak kepada Ketua Menteri yang mereka sayangi

 

Kalau nak di lihat google map>>>https://goo.gl/maps/7jVzNrCNMFU

 

Alhamdulillah malam ini  dibawa oleh Boss berjemaah di rumah Arwah Tok Nan bersama isterinya, dalam perjalanan balik nak ke kereta,

isteri Boss terlihat seorang nenek dekat jalanraya lalu bertanya, dia menunggu siapa.

Nenek itu pun kata, beliau menunggu cucunya ambil beliau tetapibila  ditelepon tak dapat, mungkin telefon cucunya kehabisaan  battery.

Tanpa membuang masa, boss and isterinya pun menawarkan nak menghantar nenek ya balit dan dipersetujui oleh nenek ya, so berloyarlah kamek orang dalam kereta.

isteri boss – Nenek, kitak diam siney ?

nenek – kamek nak ke rumah cucu kamek di siol kandis.

boss – Ooo, asal kitak dari siney Nek

nenek – kamek tok diam di Debak

isteri boss – jauh juak ya Nek, berapa lamak dah di kuching tok ?

nenek – baruk datang siang tadik, nak bejemaah di rumah datuk seri tok (Arwah).

isteri boss – kitak datang dari debak ke sitok nang nak bejemaah ajak ka?

#nenek – ##aok( Ya), nang(memang) Nenek berniat datang nak bejemaah ajak, Arwah tok nang bait orangnya, bininya pun bait, selalu ngagak kamek orang di debak nun, waktunya jadi menteri sampei nya jadi ketua menteri, Arwah tok nang sik lupak dengan kamek orang disinun, arwah tok suka ambik tauk pasal orang susah, nya sik pandei ninggi dirik, sik sombong, ya lah Nenek tok sedih bila nenggar nya ninggal.

boss – Nenek berapa umur kitak kinek tok ?

Nenek – kamek tok 3 tahun mudak dari Arwah, 70 tahun tok.

###lebih kurang macam ya lah loyar (percakapan) kamek orang dalam kereta tadik, Nenek yang berumur 70 tahun berasal dari Debak mengambil masa perjalanan lebih kurang 4jam sanggup turun ke kuching dan terus ke damai santubong untuk berjemaah di rumah ALLAHYARHAM Tok Nan sebab mengenang jasa Arwah Tok Nan pada sidaknya disinun, lilih air mata bila Nenek ya bercrita pasal kebaikan Tok Nan, Ketua Menteri yang kita sayangi.
Al-Fatihah buat Tok Nan.

(i was once told by someone that this is one of his favorite photo)

Seorang pembaca, komen ini dalam FB tersebut,

Kamek kenal nenek tua yg kitsk maksudkan ya…

namanya Mastura Anggas,

atau lebih d kenali sebagai cu turo,

kamek pasti, sebab nya nang madah nya nk pg kuching,

nak pergi menziarah dan sekaligus sembahyang berjemaah dan tahlil arwah tok nan….

nenek mastura tok juak memang seorang baik hati dan tidak mudah lupak ngan jasa orang yang pernah nolong nya…..

nang terbaik nenrk tus yg kitak maksudkan tok…couse kmk pun org debak juak…rumah kamek belakang rumah nya…

Catatan seorang anak Tok Nan

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: