info perniagaan

10 Soalan Menarik tentang siapa itu jimmy choo

Jimmy Choo bukan lagi satu nama yang asing untuk Malaysia mahupun peminat kasut di mana-mana pelusuk dunia sekalipun. Jimmy Choo mengharumkan nama negara di persada antarabangsa.  Bila saya mencari di google informasi produk Jimmy Choo, wow saya memang terkejut ramai peminat yang cari informasi produk Jimmy Choo.

Jenama atau branding yang menempah nama ke peringkat dunia ini membanggakan Malaysia. Sudah pasti kita tertanya-tanya bagaimanakah Jimmy Choo boleh bergelar sebagai pembuat kasut yang terkenal.

Saya akan kongsikan 10 Soalan Menarik tentang siapa itu jimmy choo. Lihat dulu video dibawah.

1#  latar belakang profil Jimmy Choo

Jimmy Choo, anak yang berketurunan cina berasal dari Georgetown , Pulau Pinang ini adalah antara ikon yang menjadi pembakar semangat kepada usahawan-usahawan dalam negara untuk berusaha menjadi usahawan yang tidak berputus asa.

Beliau adalah seorang pereka kasut, dan banyak diceritakan bahawa beliau membuat kasut daripada usia beliau 11 tahun lagi.

Beliau telah membuat kasut yang bertemakan ‘doggy’ atau anak anjing untuk dihadiahkan kepada ibu beliau sebagai hari jadi.

Bermula pada saat itu, beliau terus berminat untuk membuat kasut dan terus mempelajari ilmu pembuatan kasut daripada ayahnya.

Namun, sebelum itu perlulah kita sedar bahawa kejayaan seseorang tidak datang bergolek sahaja. Teruskan membaca jika anda ingin tahu.

2# Apa yang menyebabkan Jimmy Choo terkenal ?

Datuk Jimmy Choo,  terkenal untuk bersama pengasas Jimmy Choo Ltd yang menjadi terkenal kerana kasut wanita buatan tangan itu sendiri. OBE Jimmy Choo Yeang Keat (Bahasa Cina: 周 仰 杰; pinyin: Zhou Yǎngjié), (lahir 15 November 1948) adalah seorang pereka fesyen Malaysia yang berpangkalan di United Kingdom.

3# Nilai kekayaan Jimmy Choo

Sudah pasti ramai yang ingin tahu tentang jumlah kekayaan Jimmy Choo. Oleh kerana beliau ada seorang yang terkenal sudah pasti nilai kekayaan beliau mencecah berjuta ringgit. Sudahlah produk beliau ada di serata dunia. Memang confirm berjuta. Beliau dianggarkan bernilai 50 juta dollar! Dollar tu! Belum ditukar ke duit Malaysia! Sudah pasti nilai kekayaan beliau memang tinggi kerana berlainan jenis produk yang dijual oleh syarikatnya.

4# Siapakah isteri Jimmy Choo

Kejayaan demi kejayaan yang diraih oleh pereka kasut terkenal yang berasal dari Pulau Pinang ini. Di sebalik sebuah kejayaan sudah pasti ada naik turun dalam dunia perniagaan ini.

Pasangan Jimmy Choo ialah Rebecca Choo. Jimmy Choo berjumpa dengan isterinya ketika berada di London. Isteri beliau juga belajar membuat kasut di institut yang sama iaitu Cordwainers Technical College.

Pada awalnya, beliau telah menggunakan sehari, 15 jam di bengkel dan isteri beliau akan datang untuk membantu dan memasak untuknya dan staff Jimmy.

5# Jimmy Choo hometown

Jimmy Choo dilahirkan di Pulau Pinang. Menjadi kebanggaan Pulau Pinang dan Malaysia. Banyak perkara menarik yang terdapat di Pulau Pinang.

Antaranya, Pulau Pinang terkenal sebagai “syurga makanan” Malaysia dengan pelbagai makanan jalanan atau ‘makanan penjaja ” yang menekankan mi, rempah, dan makanan laut segar.

Masakan Pulau Pinang mencerminkan Cina, Nyonya, Melayu dan India campuran etnik Malaysia, dan juga pengaruh dari Thailand.

6# jimmy choo’s daughter

Anak perempuan Jimmy Choo, Emily berumur 23 tahun. Jimmy berkata, Dia seorang gadis yang baik, dia tahu bagaimana untuk menjaga ibu bapanya dan dia mempunyai masa depan yang besar.

Tahun lepas, apabila ia adalah hari jadi saya, dia sepatutnya berada di Taiwan tetapi petang itu dia berjalan ke apartmen saya dan berkata,

“Ayah, saya di sini.” “Ia adalah seperti satu kejutan. Saya menangis di dalam hati saya kerana ketika dia masih muda saya tidak mempunyai masa yang cukup untuk dia. Sekarang dia sudah besar, kita berkongsi lebih banyak masa bersama” kata Jimmy Choo.

7# Adakah Jimmy Choo Syarikat British?

Jimmy Choo adalah sebuah rumah fesyen British yang mengkhusus dalam kasut, beg tangan, aksesori dan wangian. Syarikat itu, J. Choo Limited, ditubuhkan pada tahun 1996 oleh pereka couture kasut Jimmy Choo dan Vogue aksesori editor Tamara Mellon OBE.

Ia adalah salah satu  jenama mewah yang paling pesat meningkat di seluruh dunia dan penting bagi pelaur-pelabur UK, Syarikat Jimmy Choo yang disenaraikan di London dijangka mendapat manfaat dari kemerosotan dalam nilai pound.

#8 Pesaing Jimmy Choo

Sekarang, banyak jenama yang telah menembusi pasaran dunia, melalui bermacam produk, jadi Jimmy Choo telah tampil untuk memberi pandangan beliau.

Beliau berpendapat bahawa 8 muka surat majalah Vogue pada tahun 1988 telah menjadi batu loncatan terbesar dalam hidup beliau. Tanpa liputan lapan muka surat tersebut maka mungkin beliau tidak menjadi seperti beliau hari ini.

Beliau berkata,”jika anda lihat Christian Dior, Giorgio Armani dan pereka lain, mereka sangat masyhur” Mereka sangat elegan sangat memberi inspirasi kepada Jimmy Choo.

#9 Analisis Jimmy Choo SWOT

Ini Analisis SWOT daripada JIMMY CHOO PLC menyediakan analisis SWOT strategik perniagaan dan operasi syarikat. Ini SWOT analisis percuma menunjukkan kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman. Analisis SWOT daripada JIMMY CHOO PLC boleh memberikan kelebihan daya saing.
Analisis SWOT mengandungi 141 titik data. Untuk maklumat lanjut sila ke site ini.

Kewangan dan Strategik Analisis SWOT memberikan pandangan yang komprehensif ke dalam syarikat itu? Sejarah, strategi korporat, perniagaan dan struktur kewangan, pengurusan dan operasi.

Laporan itu mengandungi analisis SWOT terperinci, maklumat mengenai syarikat itu s produk dan perkhidmatan, pesaing utama, serta maklumat kewangan terperinci.

Data pada halaman ini mungkin telah sebahagiannya, atau sepenuhnya, dari satu atau lebih pembekal data. Sila hubungi kami untuk maklumat lanjut. Kami tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kesilapan atau ketinggalan di halaman ini. Laman web ini adalah untuk tujuan maklumat sahaja. Ini adalah laporan sampel.

#10 Jimmy Choo’s son

Diberi nama Danny Choo, sekarang (2016) berumur 44 tahun, Danny Choo adalah kelahiran British Malaysian chinese pop blogger dan personaliti TV di Jepun. Beliau sekarang tinggal di Jepun.

Beliau terkenal dengan syarikatnya yang bernama Mirai Inc. Beliau juga aktif menulis blog tentang hidup beliau dan menjurus bercakap mengenai syarikat beliau dan juga pengalaman berada di Jepun.

Beliau juga ada menceritakan pengalaman pertama beliau di Jepun dan berkongsi bagaimana beliau boleh membina karier di Jepun di blog beliau.

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: