20 cara menjadi pelajar cemerlang mengikut islam

Tips untuk menjadi pelajar yang berjaya

1. Kita mesti percaya bahawa kita pada asalnya berjaya seperti yang dinyatakan oleh Allah S.W.T di Qura’n di Surah At-Tin: 95: 4

Sesungguhnya Kami telah menciptakan lelaki yang paling baik.

Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya

Ini bermakna Allah telah menciptakan kita dengan kejayaan yang kekal dan sebagai khalifah di bumi kita harus tahu bagaimana untuk mencari dan membawa kejayaan diri kita sendiri.

2. Otak kita dibahagikan kepada 2 bahagian:

hemisfera kiri dan hemisfera kanan.

Fungsi hemisfera yang betul untuk berfikir secara logik, secara kritis, berfikir tentang sains dan apa sahaja yang dipertimbangkan di kawasan ini.

Belahan bumi kiri berfungsi untuk berfikir kreatif, sastera dan lain-lain yang dipanggil kreatif. Biasanya, ramai pelajar menggunakan hemisfera yang betul untuk belajar tetapi sebenarnya, pembelajaran sangat baik dan anda akan belajar pada peringkat maksimum apabila anda menggunakan kedua-dua belah otak anda.

Di sini kita dapat menyimpulkan daripada kita harus belajar dengan kedua-dua belah otak kita untuk mendapatkan pemahaman maksimum ketika kita belajar.

pelajar islam cemerlang

3. Jangan pernah percaya bahawa anda adalah orang biasa yang tidak boleh dibanggakan.

Di sini, saya tidak meminta anda untuk berbangga dengan diri sendiri atau apa yang anda perlu percaya dan yakin bahawa anda dicipta dengan sukses. Anda mesti percaya bahawa anda seorang yang berjaya. Tetapi anda mesti mencari kejayaan dahulu sebelum mempercayainya dengan cara itu.

4. Ingat fakta ini: Kami ingat 10% daripada apa yang kita baca 20% daripada apa yang kita baca dan dengar (mendengar guru) 50% daripada apa yang kita baca, dengar dan lihat (memberi perhatian kepada guru) 70% Dengarkan, lihat dan katakan (katakan segala yang kami pelajari dengan kuat) 90% daripada apa yang kita amalkan setiap hari (lakukan senaman selepas belajar setiap hari, setiap kali anda selesai belajar)

5. Belajar secara aktif dengan jari anda yang menunjuk pada apa yang anda belajar meningkatkan perhatian anda. Lukis peta minda setiap kali selepas anda selesai belajar.

6. Belajar 2 ¬Ĺ -3 jam sehari untuk pelajar sekolah menengah dan 4-5 jam sehari untuk mereka yang berada di universiti.

7. Belajar dengan persekitaran yang kondusif:

a) Hijau / kuning / kedua-dua sekitarnya

b) Cahaya yang mencukupi

c) Lebih sedikit panas (tiada bilik berhawa dingin)

d) Bunyi yang lebih rendah e) PENTING: Jangan pernah cuba belajar dengan muzik. Ia mungkin menyebabkan otak anda menjadi keliru. Anda tidak belajar sebenarnya tetapi membaca! Sebagaimana dikatakan oleh banyak ulama, tidak akan ada barakah bagi mereka yang belajar cara ini. TIDAK BARAKAH DARI ALLAH! SO, STOP HUBUNGI KEPADA MUSIK KEPADA ANDA BELAJAR! (Muzik adalah Haram) f) Tampalkan poster motivasi seperti frasa Qura’n (paling disyorkan) dan motivasi anda sendiri seperti: Saya pandai! Saya boleh lakukannya! Sudah tentu saya boleh! Allah bersama saya!

g) Belajar ke arah kiblah. Sekiranya anda mampu melakukan ini (paling disyorkan) anda mengubah kedudukan jadual ke arah kiblah. Dan jika boleh, sila alihkan kedudukan meja anda untuk berada berhampiran dengan tetingkap sebagai otak memerlukan oksigen dan gula (ini akan dijelaskan kemudian) untuk beroperasi dengan baik.

h) Pakai beberapa minyak wangi (anak perempuan, sila dengar. Jangan memakainya di luar atau ketika ada ajnabi di sekelilingnya (mungkin tidak ada lelaki) boleh menyebabkan dosa BESAR. i) Senyum semasa anda sedang belajar.

8. Jangan pernah cuba meninggalkan kelas anda (semasa anda berada di sekolah atau sebagainya) tanpa alasan yang baik. Ini boleh menyebabkan guru membenci anda dan berhenti berdoa untuk kejayaan anda atau sebaliknya: NO BARAKAH DARI ALLAH! Sekiranya anda tidak dapat mengelakkan daripada meninggalkan pelajaran anda, anda harus meminta maaf dan nota dari guru anda.

9) Belajar dengan pembelajaran output:

a) Baca terlebih dahulu

b) Cuba ingat semula

c) Lukis peta minda

d) Semak peta fikiran anda dan bandingkan dengan nota sebenar.

e) Bercakap dengan kuat apa yang telah anda pelajari

10. Anda harus tahu bagaimana untuk memotivasi diri anda apabila anda gagal mendapatkan apa yang anda sasarkan untuk dimiliki.

11. Tuliskan amalan positif yang telah anda lakukan di harian harian anda. Ini dapat membantu memotivasi anda.

12. Berkawan dengan orang yang positif.

13. Cuba bantu orang lain untuk menjadi yang terbaik. Jika anda melakukannya dengan cara ini, Allah akan membantu anda untuk menjadi yang terbaik juga. Insya Allah.

14. Berdoalah kepada Allah setiap detik … sebaik mungkin.

15. Sentiasa  awal dalam segala-galanya. Sebagai contoh, duduk di hadapan di kelas anda. Sediakan untuk peperiksaan anda sebelum ini. Baca apa-apa perkara yang berkaitan atau subjek yang akan anda pelajari sebelum diajar oleh guru.

16. Sentiasa bacakan Surah Al Insyirah ‘Alam nasyrah’ sebelum anda belajar, duduk untuk peperiksaan. Bacalah Yaasin atau Qura’n 2 setiap hari.

17. Belajar sesi pendek: Setiap 20 minit, berhenti selama 2-3 minit untuk minum air dan sebagainya. Anda tidak akan berasa bosan dengan cara ini.

18. Semak semula secepat mungkin sebelum 24 jam. Sebagai contoh, jika anda membaca Geografi pagi itu, pada waktu malam anda perlu menyemak semulanya.

19. Anda harus tahu bagaimana menguatkan ingatan anda.

a) Jangan makan kepala ikan, organ-organ dalaman seperti jantung haiwan (Jika anda ingin makan makanan tersebut, sila baca Bismillahillazi layadurru maa’s mihi shaiun fil ardi wala fissama’I wahuassami ul allim (Siapapun yang tahu ARABIC, SILA BANTU AKU MENJADIKAN BAGI ARABIC).

Jangan makan apa-apa makanan yang tercemar ….

Semut di dalamnya (ada hadis sahih tentangnya)

b) Minum satu jam sebelum / selepas makan seperti yang dilakukan oleh Rasulallah

source:http://turntoislam.com

One Response

  1. -

Leave a Comment

CommentLuv badge