Info Pendidikan

4 Persediaan Kanak-Kanak Umur 4 tahun sebelum ke Tadika

Adakah anda telah bersedia menghantar anak anda ke alam persekolahan?  Apakah ilmu-ilmu yang harus disediakan kepada anak-anak anda? Ramai ibu bapa yang tidak melihat situasi menghantar anak ke sekolah ini satu masalah.  Ibubapa yang mengambil berat akan mencari tip-tip menyediakan anak-anak sebelum masuk sekolah.  Malaysia anak-anak kecil yang ibu bapa bekerja sudah dihantar ke Taska dan Taman asuhan anak-anak. Memberi persediaan kepada anak kecil seusia 4 tahun sebelum dia memasuki alam persekolahan sama ada di taska atau tadika.

Menurut scholastic.com yang telah bertanya kepada guru-guru tadika tentang persediaan kanak-kanak untuk memasuki dunia pendidikan di peringkat tadika adalah seperti berikut:-

 1. Semangat Ke arah Pembelajaran
 2. Kemahiran Oral
 3. Keupayaan untuk mendengar
 4. Keinginan untuk menjadi bebas
 5. Keupayaan untuk bermain dengan baik dengan Orang lain
 6. Kemahiran untuk menguasai mewarna, memotong, menampal, dan memegang pensil – Motor skil
 7. Surat asas dan Nombor Pengiktirafan

sila rujuk bahan-bacaan ini 

 1. Mengajar kanak-kanak membaca.
 2. Mengajar kanak-kanak mengemukakan pendapat
 3. Membersih alat pemainan dan pembelajaran
 4. Memberikan dia penghargaan

Mengajar kanak-kanak membaca memerlukan kemahiran. Kemahiran yang ada pada ibu bapa kena ada teknik yang sesuai. Buku I-Sina ini adalah buku fizikal dan DVD yang sesuai untuk anak-anak yang belum masuk tadika. Persediaan membaca ini patutlah dimula di rumah.  Teknik yang di ajar dalam buku dan DVD ini membolehkan ibubapa mengunakan teknik yang mudah untuk mengajar anak-anak membaca.

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: