Puasa

4 Tempat Berbuka Puasa Meriah di London

Berbuka puasa yang meriah bukan saja di Malaysia dengan Bazar Ramadhan tetapi di kota London. Photo dikongsikan dibawah di ambil pada tahun 24 Jun 2015 semasa menunggu berbuka puasa di kota London

2015 iftar london

london berbuka puasa

1# Masjid East London
Masjid East London menjadi tuan rumah kepada juadah berbuka puasa setiap malam di Pusat Islam London. Ia boleh menjadi amat sibuk dengan pengunjung sehingga 500 orang yang hadir. Pusat itu meminta penajaan membayar untuk makanan – hanya £ 2 membayar untuk satu orang.  Setiap malam kita mempunyai sehingga 5,000 orang mengisi Masjid dan Pusat solat Tarawih –
Pusat Islam London, 46 Whitechapel Road E1 1JX

Ramadhan di london

2#Ramadan Tent Projek

Ramadan Tent Projek adalah memenangi anugerah masyarakat membawa inisiatif yang bertujuan untuk mengambil bahagian dalam perubahan sosial dengan mewujudkan jambatan antara individu, membawa bersama-sama komuniti dan memupuk dialog antara agama. Baca nota dialu-alukan dari pengasasnya, Omar Salha.

Melalui projek perdana Terbuka Iftar itu, Ramadan Tent Projek menjemput golongan gelandangan dan orang ramai pada penduduk Islam, dan bukan Islam, untuk berbuka puasa bersama-sama pada waktu senja semasa bulan suci Ramadan setiap tahun. Mewujudkan suasana Ramadan di tengah-tengah London, berkongsi makanan, meningkatkan kesedaran mengenai Islam, yang menghubungkan negara-negara jiran dan memastikan usaha amal terus. Khemah Projek Ramadan menyampaikan platform yang memenuhi kedua-dua objektif katering untuk orang yang memerlukan dan menggalakkan keupayaan perpaduan rentas masyarakat dan pemahaman.

 

Iftar dibuka pada 2016 akan bertempat di UK di lokasi seperti berikut:

LONDON – FULL MONTH – Malet Street Gardens, Malet Street, LONDON WC1E 6DP

MANCHESTER – 20-24 JUNE – George Kenyon Halls of Residence, Manchester M13 9PY

PLYMOUTH – 10 JUNE – Drake’s Place Garden, Plymouth University, Devon, PL4 8AA

Outside the UK:

ISTANBUL, TURKEY – DATE TBC – Sehir University, West Campus (Cayhane), Kusbakisi Caddesi No: 2734662, Altunizade, Uskudar, ISTANBUL

NDOLA, ZAMBIA – DATE TBC – 18 Luneta Road, NDOLA, Copperbelt Province, Zambia

PORTLAND, USA – 17-19 JUNE – 12250 SW Denney Road, Beaverton, OR 97008

TORONTO, CANADA – 24 JUNE – Dufferin Grove Park, Dufferin Street, Toronto, Ontario

 

3#The Big Iftar
Semak The Big Iftar di Facebook untuk maklumat acara yang berdekatan dengan anda kerana mereka diumumkan. Pada 24 Jun 2016 ini. Setakat ini ada Big Royal Iftar pada 11 Jun di London Synagogue Barat (33 Seymour Place, W1H 5AU) bagi umat Islam, Yahudi dan Kristian.

Big Royal Iftar London

 

Wimbledon
Masjid Wimbledon mengadakan hidangan iftar masyarakat pada hari Sabtu 18 Jun. Ia bermula pada 8.30 malam dan ada peluang untuk bertanya soalan mengenai Islam sebelum panggilan Azan untuk solat dan berbuka puasa. Jika anda mahu pergi anda diminta untuk RSVP sebelum 16 Jun.
Masjid Wimbledon, 262-270 Durnsford Road SW19 8DS

Eid
Akhir Ramadan ditandai dengan Eid al-Fitr. Akan ada satu perayaan utama percuma di Trafalgar Square pada 9 Julai dengan muzik secara langsung, lukisan muka, bercerita dan banyak makanan lazat dari seluruh dunia.
Jika anda tidak boleh membuat ia ke zon 1, cuba keluarga hari yang menyeronokkan di Pusat Warisan Budaya Al Manaar Islam di North Kensington, yang akan mempunyai sebuah istana melenting, seni dan kraf gerai, zon memanjakan dan makanan lebih lazat.
Tahu mana-mana acara Ramadan lain berlaku di London? Marilah kita tahu dalam komen di bawah.

Jangan Lupa Klik Sini
Intipati Kuliah Subuh oleh Al Fadhil Ustaz Awang Kushyairi bin Awang Sapri di Surau Darul
Intipati Kuliah Maghrib oleh Yang Berbahagia Tuan Haji Roslan Mohamad di Surau Darul Muallimin, Desa
1# TAQWA Sahabat sekalian, sebagai muslim kita perlu bijak meletakkan diri kita di dalam mencari
Perarakan sebelum berbuka puasa. Kalau itu cerita pelik dan ganjil yang berlaku. Mereka ini sudah

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: