News

5 fakta Penemuan Air di Planet Marikh

Pada hari Isnin, Negara Aeronautik dan Angkasa Pentadbiran (NASA) mengesahkan bahawa Marikh mempunyai air cecair. Penyelidik, yang membuat penemuan itu, berkata kehadiran air di Planet Merah telah meningkatkan peluang kehidupan di planet ini.

Menulis dalam jurnal Nature Geoscience, saintis berkata sumber air itu ditemui adalah masin, tetapi ia telah mengukuhkan kemungkinan kehidupan di planet keempat dari matahari. Sebelum penemuan ini, ahli-ahli sains berpendapat bahawa Marikh mempunyai air masa lama dahulu, tetapi kini mereka telah mendapati bahawa planet ini masih basah.

Picture: AFP

John Grunsfeld, Sains Misi Direktorat pentadbir bersekutu NASA, berkata kehadiran air telah mencadangkan bahawa hidupan telah dibuat sehingga ke hari ini di Marikh. Lujendra Ojha, seorang saintis dari Institut Teknologi Georgia dan penulis utama kajian baru, berkata ini adalah kali pertama air apabila mengalir telah ditemui di Red Planet.Ashwin Vasavada, saintis projek Marikh rover Rasa ingin tahu, berkata penemuan air adalah menarik, tetapi tidak menghairankan. “Apa yang kelihatan benar-benar sukar dipercayai 10 tahun yang lalu – bahawa Marikh mempunyai air moden, cecair – telah perlahan-lahan menjadi lebih dan lebih, harapan dan mempunyai bukti bahawa pasukan yang didapati pada hari ini adalah hebat.”. Vasavada bukan sebahagian daripada kajian baru.

Bagi saya, peluang ada yang hidup di bawah permukaan Marikh sentiasa menjadi sangat tinggi,” kajian pengarang bersama Alfred McEwen, pengarah Imej planet Makmal Penyelidikan di Universiti Arizona dan saintis utama untuk kamera HiRISE Mars Reconnaissance Orbiter ini .

“Semua penemuan saintifik bahawa kita membuat di permukaan Marikh. Memberikan kita pandangan yang lebih baik bahawa Marikh mempunyai sumber-sumber yang berguna kepada pelancong datang,” kata Grunsfeld.

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: