5 kelebihan menggunakan Instagram untuk perniagaan

Instagram adalah aplikasi yang berkesan untuk memasarkan produk anda. Instagram antara tempat yang terkenal kepada ahli-ahli usahawan untuk memperkenalkan produk mereka memandangkan penggunanya mencecah 300 juta pengguna di seluruh dunia setiap bulan. Dengan 70% penggunanya menggunakan Instagram setiap hari. Perniagaan amat memerlukan pemasaran yang besar untuk memperkenalkan produk  kepada orang ramai. Lebih ramai orang yang mengenali perniagaan kita, lebih ramai akan yakin dan akan membelinya. Dalam pada itu, jumlah follower yang ramai akan menambahkan peluang yang lebih besar untuk memperkenalkan produk.

1# Menambah sentuhan peribadi

Salah satu kelebihan utama Instagram ialah dapat membantu membina kepercayaan dengan pelanggan yang berpotensi. Orang ingin membeli daripada yang lain. Bagi kebanyakkan syarikat, ini mungkin kelihatan robot kerana anda tidak boleh melihat wajah-wajah di sebalik jenama dan berdasarkan laman web syarikat.

Dengan bantuan platform media sosial seperti Instagram, yang berupaya untuk mewujudkan sambungan emosi dengan penonton anda. Dengan berkongsi pengalaman setiap hari syarikat itu dalam suasana tidak formal, anda boleh buat  individu berasa lebih dekat kepada perniagaan anda. Lakukannya dengan berkongsi gambar-gambar anda dan pekerja anda di tempat kerja yang terlibat secara aktif dalam industri. Anda ingin pelanggan anda dan orang awam untuk mengenali budaya syarikat anda dan pekerja-pekerja syarikat anda.

 Perniagaan melalui Instagram

2# Iklan Berbayar

Dan akhirnya, Instagram ia membolehkan perniagaan untuk diiklankan!

Syarikat kini boleh membuat iklan Instagram di Facebook Power Editor. Anda boleh mempromosikan imej tertentu, tayangan slaid atau video yang singkat.

Memandangkan anda menggunakan Facebook untuk pengiklanan makanan Instagram editor, ini membolehkan anda untuk menggunakan data daripada Facebook untuk pengiklanan di Instagram. Jika pengguna Instagram menghubungkan akaun Facebook mereka, anda boleh menyasarkan melalui tingkah laku, minat dan pekerjaan

Dengan jumlah yang besar dari pengguna data Facebook, anda boleh menyasarkan iklan anda kepada golongan tertentu dan mencapai penonton yang benar-benar berminat dengan posts anda.

Jika syarikat anda tidak mempunyai akaun Instagram, bagaimanapun, mengambil masa untuk melakukannya sekarang. Walau bagaimanapun, jangan lupa bahawa anda tidak mahu untuk menganalisis pasaran, untuk melihat jika Instagram adalah baik untuk perniagaan anda, dan jika anda mempunyai peluang untuk berinteraksi dengan penonton di platform. Anda tidak mahu ketinggalan pangkalan pengguna 150 juta kukuh dengan lebih daripada 75 juta pengunjung yang melawat setiap hari.

3# Pelanggan yang berpontensi

Apabila mencari pelanggan yang ramai, Instagram adalah tempat yang sesuai. Hal ini terbukti dengan popularnya sebagai media sosial yang terkemuka. Kini, dunia semakin canggih dan semua penduduk bumi memerlukan kemudahan kedai online. Apabila terlibat dengan Instagram, hendaklah kita terlibat dengan # dialog komuniti. Memberi respon yang pantas juga akan menambah bilangan pengikut (followers) kita. Pelanggan sudah pasti akan mencari kedai online yang boleh dipercayai, dan semestinya untuk mendapatkan kepercayaan mestilah melalui feedback pelanggan. Penghasilan caption yang menarik pada gambar juga akan menambahkan minat kepada pembaca untuk membeli produk kita.

Kenali pesaing dan syarikat yang berkaitan dengan produk anda kerana pengikut mereka berpotensi untuk menjadi pengikut anda jika produk anda mempunyai tarikan yang memukau. Sebagai contoh, jika anda menjual produk kecantikan, maka anda perlu mengikut syarikat produk kecantikan yang lain. Anda juga boleh mengikut personaliti terkenal, blog-blog kecantikan dan produk-produk kesihatan yang berkaitan. Pengikut-pengikut mereka mempunyai peratusan yang besar untuk mengikut anda.

4# Jenama dan populariti

Instagram adalah tempat yang penuh dengan sosial masyarakat seluruh dunia. Bermacam-macam post yang boleh kita lihat dalam Instagram. Laman sosial seperti ini mampu membina pengikut yang tersendiri, selain membina nama di persada antarabangsa, ini mampu menjadi titik tolak kepada membangunnya sebuah syarikat yang kecil. Kini, wujudnya trend gambar semakin banyak di media dan Twitter juga kini banyak memaparkan gambar-gambar. Membina jenama yang dikenali dan disukai bukanlah sesuatu yang mudah kerana memerlukan konsistensi dan kreativiti dalam penjenamaan. Dalam hal ini juga, kita harus memikirkan tentang perniagaan untuk jangka panjang kerana jika ingin menjadi syarikat yang berjaya haruslah mempunyai pelan jangka panjang. Penggambaran esklusif di belakang tabir kerja syarikat adalah antara perkara yang menarik untuk dilihat pengikut anda kerana ingin melihat perkembangan syarikat anda.

5# Membina ikatan dengan mengadakan pertandingan

Menganjurkan pertandingan amat mudah untuk dianjurkan di Instagram. Instagram adalah antara platform yang boleh digunakan untuk pertandingan kecil untuk pelanggan.

Penganjur boleh mengadakan pertandingan dengan menyuruh pelanggan memilih gambar kegemaran mereka dan akan mendapat hadiah. Apabila pertandingan diadakan, seolah-olah jalinan antara pelanggan dan penjual semakin akrab. Digalakkan supaya membalas komen pelanggan yang memberi feedback kepada anda.

Untuk mengetahui lebih banyak info tentang menambahkan follower sila baca artikel ini 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge