PMRSPMtauladan dan pengajaranTeknologiUPSR

Akur Janji Sebelum Beli Telefon Anak

Kita sering dengan keluhan ibubapa tidak dapat kawal anak berkaitan dengan penggunaan telefon bimbit. Artikel ini akan berkongsi idea bagaimana ibubapa melihat membeli telefon kepada anak yang akan menyebabkan setuasi-menang- menang kepada kedua belah pihak iaitubapa dan anak.

Adakah alternatif yang boleh dilakukan oleh ibubapa?

Telefon bimbit adalah keperluan bagi anak-anak. Itu tanggapan setengah ibubapa. Telefon juga adalah salah satu cara mereka melihat dan mengawal pergerakan anak anak. Iphone ada perisian ini. Anda cari sendiri.

Setelah meneliti beberapa option ibubapa selalu mengambil keputusan membeli telefon untuk anak mereka. Bukan tidak boleh tapi biar lah telefon ini menjadi suatu yang berharga yang anak-anak kena berusaha untuk mendapatkannya.

#1 Bagi Syarat kena kumpul Duit sendiri

Ini adalah salah satu cara menangguhkan pembelian telefon. Kena ada perjanjian dengan anak. Contohnya bapa bayar kos setengah dari harga telefon.

Kebaikan cara ini.

a. Anak akan berusaha mengumpul wang. Tabiat ini akan mengajar mereka cara pengurusan wang.

b.Menghargai telefon yang akan mereka beli. Selalu kita dengar rungutan ibubapa anak.

c. Bapa akan dapat membuktikan kepada anak bahawa mereka sayangkan anak mereka.

d. Situasi menang-menang antara anak dan bapa.

c. Ibubapa ada sesuatu yang boleh dirujuk jikaanak-anak mereka tidak akur kepada janji mereka.

d. Mengajar anakmenepati janji.
Cara Akur Janji ibubapa sebelum beli telefon anak

  1. Akurjanji ini hendaklah dikarang sendiri oleh anak. Bagi mereka peluang untuk menyatakan janji mereka.Berapa banyak adalah bergantung kepada anak itu sendiri. Cth. Saya akan solat ikut waktu dan diawal waktu. Saya akan bagi kuching makan. Saya akanbuang sampah. Saya akan ambil baju di ampaian jika hari hujan. Saya akan belajar 1 jam sehari. Atau banyak lagi yang mereka selalu lakukan.
  2. Akurjanji ini ditambah dengan apa yang ibubapa mahu. Sebaiknya ibubapa kena letak target yang bersesuaian kepada anak. Contoh Peperiksaan PT3 ibubapa nak adik belajar bersungguh-sungguh. Nyatakan berapa keputusan yang ibubapa nak letakkan. Cara ini secara tidak langsung akan menyebabkan kita telah setkan maktlamat kepada anak-anak kita.

Semoga artikel ini akan memberi sedikit panduan kepada ibu bapa.

Telefon anak anak remaja

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: