NewsPuasa

Apa Ramadan? Lima Perkara Mengenai Bulan Suci Islam

Berjuta-juta umat Islam di seluruh dunia berpuasa pada hari Isnin menandakan permulaan Ramadan, bulan doa, puasa subuh ke senja dan hari-hari raya setiap malam. Lain-lain akan mula berpuasa sehari kemudian, Selasa, kerana metodologi bulan-melihat anak yang boleh membawa kepada negara-negara yang berbeza mengisytiharkan permulaan Ramadan satu atau dua hari selain.

 

Berikut adalah beberapa soalan dan jawapan mengenai bulan suci Islam:

1# Kenapa Islam Berpuasa?

Puasa adalah bertujuan untuk membawa yang setia dekat kepada Allah dan untuk mengingatkan mereka tentang penderitaan mereka yang kurang bernasib baik. Ramadan adalah masa untuk menanggalkan daripada kesenangan duniawi dan menumpukan kepada batin seseorang.

Ia dilihat sebagai satu cara untuk fizikal dan rohani membersihkan, menahan diri dari tabiat seperti merokok dan kafein. Islam sering menderma kepada badan amal pada bulan itu dan memberi makan kepada yang lapar. Banyak menghabiskan lebih banyak masa di masjid-masjid pada bulan Ramadhan dan menggunakan downtime mereka untuk membaca Al-Quran.

Imej: Seorang budak lelaki menjual kekacang di pasaran pada hari pertama Ramadan di Benghazi

budak jual kacang

Budak A menjual kekacang di pasaran pada hari pertama Ramadan di Benghazi, Libya pada 6 Jun 2016. ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

Datuk Bandar baru Islam di London, Sadiq Khan, menulis dalam Guardian bahawa dia merancang untuk menggunakan Ramadan untuk “membina jambatan” dan memecahkan roti dengan orang Islam dan bukan Islam di sekitar bandar di rumah-rumah ibadat, gereja-gereja dan masjid-masjid, walaupun beliau mengakui bahawa 19 hour- puasa lama semasa hari-hari musim panas lebih lama di Eropah sungguh mencabar.

Puasa pada bulan Ramadhan adalah salah satu daripada lima rukun Islam, bersama-sama dengan Rukun Iman, doa harian, bersedekah dan mengerjakan ibadah haji di Mekah.

 

2# Bagaimanakah ia berfungsi?

Islam taat menahan diri daripada makan dan minum dari subuh ke senja selama bulan Ramadhan. Satu sedutan air atau satu sedutan rokok sudah cukup untuk membatalkan puasa.

Walau bagaimanapun, ulama mengatakan ia tidak cukup untuk hanya mengelakkan makanan dan minuman sepanjang hari. Ramadan juga latihan dalam kawal diri. Umat Islam digalakkan untuk mengelakkan gosip dan hujah. Hubungan seks antara suami isteri juga dilarang semasa berpuasa siang hari.

Sebelum puasa, umat Islam mempunyai bersahur makanan kekuatan untuk mendapatkan mereka sepanjang hari, yang “sahur.”

Mesir makan kacang fava lecek dipanggil “ful,” rempah ratus dengan jintan putih dan minyak zaitun, manakala

di Lubnan dan Syria, makanan sahur popular adalah flatbread dengan thyme, keju atau yogurt.

Di Afghanistan, orang makan tarikh dan ladu disumbat dengan kentang dan sayur, pertama kukus, kemudian goreng.

3# Bagaimana umat Islam berbuka puasa?

Islam tradisional berbuka puasa seperti Nabi Muhammad telah mendapatkan 1400 tahun yang lalu, dengan seteguk air dan beberapa tarikh ketika matahari terbenam. Yang menghirup pertama air adalah masa yang dinanti-nantikan sepanjang hari.

Selepas solat matahari terbenam, hari raya besar yang dikenali sebagai “berbuka puasa” dikongsi dengan keluarga dan rakan-rakan. Iftar merupakan acara sosial sebagai banyak kerana ia adalah satu pengembaraan gastronomi. Di seluruh dunia Arab, jus aprikot merupakan ruji iftar. Di Asia Selatan dan Turki, minuman berasaskan yogurt yang popular.

Setiap malam Ramadan, masjid dan pertubuhan bantuan mendirikan khemah dan meja untuk orang ramai menikmati makanan iftar percuma.

Tetapi ramai yang besar di masjid-masjid juga boleh menjadi sasaran untuk pelampau. Sebagai perang dengan semakin hebat Taliban, Afghanistan dan AS pegawai tentera berkata, mereka menjangkakan serangan meningkat pada bulan Ramadan. pegawai-pegawai perisikan Nigeria juga mengatakan pelampau kumpulan Boko Haram itu merancang untuk menyerang umat Islam pada waktu pagi dan petang solat.

4# Bolehkah Satu dikecualikan daripada berpuasa?
Ya. Terdapat pengecualian untuk kanak-kanak, orang tua, orang-orang yang sakit, wanita yang hamil, menyusu atau haid, dan orang-orang perjalanan, yang boleh termasuk atlet semasa kejohanan.

Ramai orang Islam, terutama mereka yang tinggal di Amerika Syarikat dan Eropah, menerima dan mengalu-alukan orang lain di sekeliling mereka yang tidak memerhatikan Ramadan.

Walau bagaimanapun, orang bukan Islam atau orang Islam dewasa yang makan di khalayak ramai pada siang hari boleh dikenakan denda atau penjara di beberapa negara Timur Tengah, seperti Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu, yang merupakan rumah kepada penduduk ekspatriat Barat besar di Dubai dan Abu Dhabi. Dalam banyak negara-negara Islam seperti Indonesia, bar karaoke dan kelab malam ditutup di banyak negara bagi bulan itu. Restoran di sana menggunakan langsir untuk menyembunyikan pelanggan yang makan di siang hari.

Dan di Mesir, Dar al-Ifta, yang merupakan pihak berkuasa utama bertanggungjawab mengeluarkan suntingan agama, pada Isnin memberi amaran terhadap makan di khalayak ramai, berkata ini bukanlah satu tindakan “kebebasan peribadi, tetapi huru-hara -. Serangan ke atas Islam”

Di China, minoriti Uighur Islam mengadu sekatan berat oleh Parti Komunis, seperti larangan puasa oleh ahli-ahli parti, kakitangan awam, guru dan pelajar semasa Ramadan, serta larangan umumnya dikuatkuasakan pada kanak-kanak yang menghadiri masjid, wanita yang memakai tudung dan lelaki muda janggut yang semakin meningkat.

 

5#Apakah Beberapa Tradisi Ramadan?
Biasanya, awal bulan ini adalah dialu-alukan dengan salam “kareem Ramadan!” Satu lagi ciri Ramadan adalah solat malam di masjid di kalangan umat Islam Sunni yang dipanggil “tarawih.”

Mesir mempunyai tradisi lampu Ramadan dipanggil “Fanoos,” sering tengah pada jadual berbuka puasa atau dilihat tergantung di kedai-kedai tingkap dan dari balkoni. Di negara-negara Teluk Arab, keluarga kaya tahan “majlises” di mana mereka membuka pintu mereka kepada orang ramai untuk lulus oleh setiap waktu malam untuk makanan, teh, kopi dan perbualan.

Semakin biasa adalah khemah Ramadan di hotel-hotel lima bintang yang menawarkan makanan mewah dan mahal dari matahari terbenam hingga matahari terbit. Walaupun Ramadan adalah rahmat untuk peruncit di Timur Tengah dan Asia Selatan, pengkritik berkata bulan suci semakin menjadi dikomersilkan.

Ulama juga telah diganggu oleh percambahan rancangan televisyen malam sepanjang Ramadan. Di Pakistan, permainan hidup menunjukkan memberikan hadiah mempromosikan penaja mereka. Dalam dunia Arab, selama sebulan sinetron yang dibintangi pelakon utama Mesir, meraih berjuta-juta dolar dalam pengiklanan.

 

6# Bagaimanakah Akhir Ramadan Disambut?
Akhir Ramadan ditandai dengan ibadah sengit sebagai orang Islam berusaha untuk mempunyai doa-doa mereka menjawab semasa “Lailatul Qadr” atau “Night of Destiny.” Ia adalah malam ini, yang jatuh pada 10 malam terakhir bulan Ramadhan, umat Islam percaya bahawa Allah mengutus Malaikat Jibril kepada Nabi Muhammad dan yang pertama diwahyukan berbanding Al-Quran.

Akhir Ramadan disambut oleh cuti tiga hari dipanggil Eid al-Fitr. Kanak-kanak sering menerima pakaian baru, hadiah dan wang tunai.

Islam menunaikan solat pagi Eid awal hari selepas Ramadan. Keluarga biasanya menghabiskan hari di taman-taman dan makan – kini di siang hari.

Akhbar Penulis berkaitan Bassem Mroue di Beirut, Maggie Michael di Kaherah, Lynne O’Donnell di Kabul, Afghanistan, Ali Kotarumalos di Jakarta, Indonesia, dan Haruna Umar di Abuja, Nigeria, menyumbang kepada laporan ini.

TERJEMAHAN DARI

http://www.nbcnews.com/news/religion/what-ramadan-six-things-know-about-muslim-holy-month-n586426

Jangan Lupa Klik Sini
1# TAQWA Sahabat sekalian, sebagai muslim kita perlu bijak meletakkan diri kita di dalam mencari
Ramai yang berbuka puasa tidak berdoa kepada Allah. Kalaulah mereka tahu. Ada  waktu yg mustajab
Ramai yang tidak membuat perancangan minum air pada bulan puasa. Ini boleh menyebabkan anda kekurangan
Menjelang tibanya malam ramadhan , kita diingatkan agar berniat utk berpuasa sebulan di bulan ramadhan

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: