diet

Apakah diet dengan tak Sarapan Pagi Mujarab Menurunkan Berat Badan?

Rujukan perubatan menyatakan untuk terjadi suatu penurunan berat badan, diperlukan keseimbangan antara pengambilan makanan yang seimbang dan melakukan sukan yang teratur untuk meningkatkan metabolisme badan. Ketika melakukan sukan rutin, metabolisme tubuh akan bekerja dengan baik sehingga boleh membakar kalori dari pengambilan makanan serta membakar lemak sehingga dapat terjadi penurunan berat badan.

Menurut rujukan perubatan menghilangkan waktu makan seperti makan tengah hari atau makan malam malah tidak disyorkan kerana malah mencetuskan terjadinya peningkatan gastric acid atau ulcer.

Disyorkan anda tetap makan namun dengan hidangan kecil dan makanlah makanan yang tinggi protein serta pengambilan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan.

Sarapan adalah rahsia untuk kekal sihat, menurut Dr Mark Pereira Sekolah Perubatan Harvard. Menurut kajian oleh Dr Pereira dan rakan-rakan dari Harvard, orang-orang yang kerap mengambil sarapan pagi cenderung untuk menjadi lebih sihat berbanding mereka yang tidak berbuat demikian.

(PDF) Kajian mereka membuat kesimpulan bahawa tidak sarapan pagi boleh meningkatkan risiko obesiti, kencing manis dan serangan jantung. Kajian ini melibatkan lebih daripada 2,500 peserta dan menganalisis diet mereka.

Dr. Pereira dan rakan-rakan juga mendapati bahawa orang yang digunakan untuk makan sarapan pagi setiap hari adalah tiga kali kurang berkemungkinan mengalami masalah kegemukan daripada tidak sarapan pagi.

Di samping itu, orang yang sering bersarapan cenderung mempunyai masalah dengan gula darah dan kolesterol, yang boleh menyebabkan kencing manis dan serangan jantung. Penyelidik percaya bahawa mengambil sarapan pagi boleh membantu menstabilkan tahap gula dalam darah, yang mengawal selera makan dan tenaga seseorang.

Dr. Pereira masih lebih lanjut mengkaji sama ada makanan tertentu memberi kesan kepada kesihatan badan. Dalam kajian beliau, mendapati bahawa orang yang makan bijirin gandum setiap pagi 15% kurang kemungkinan untuk mempunyai masalah gula dalam darah.

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: