info perniagaanNews

Beratur Panjang Kaunter Supermarket Hari Gawai

Kaunter pembayaran kena beratur panjang di hari gawai. 1 & 2 June hari cuti bagi Sarawak.

Kebanyakan staff supermarket yang berbangsa iban mengambil cuti panjang. Keadaan biasa di hari gawai 1 Jun tiap-tiap tahun kalau kita pergi ke supermarket sekitar  Kuching kita beratur panjang semasa membayar.

Hari Gawai  diraikan di Sarawak merupakan hari kelepasan awam. Lebih lagi sekarang cuti sekolah. Kebanyakan ibubapa mengambil kesempatan balik bawa anak-anak jumpa datuk dan nenek di kampung.

Hari ini saya ke emart Kuching. Ada 3 kaunter pembayaran saja dibuka. Kena tunggu dalam 10 ke 15 orang dihadapan kita. Tak juga lama kita nak tunggu. Sempat juga nak buat satu post blog ini guna handphone.

Special Kenapa Sumermarket Ambil Pekerja Berbilang kaum

Saya pernah baca satu Syarikat Bus di semananjung cari pekerja bukan melayu dalam iklan beberapa tahun lalu. Ia menjadi viral di FB. Ramai yang marah dan mencaci syarikat bas tersebut.

Saya beri komen apa yang berlaku di Sarawak. Kita di Sarawak banyak cuti. Pada masa Gawai pekerja Melayu dan cina akan bekerja. Sebaliknya pada hari Raya atau tahun baru cina. Pekerja Iban akan bekerja.

Ini adalah satu keistimewaan di Sarawak. Tidak ada yang nak mempertikaikannya. Malangnya kalau kedai milik cina yang ramai pekerja iban dalam peratusan yang ramai terpaksa tutup kedai pada hari Gawai ini.

Jangan Lupa Klik Sini
​Maaf kalau post minggu ini adalah berkaitan politik dan penulisan ini dalam bahasa Sarawak. Saya
​Sampaikan salam buat semua Salam terakhir salam teristimewa Kepada kau yang tersayang Pada teman yang
Berapa pemimpin BN dari semenanjung dan Pembangkang yang hadir di masjid negeri.
Saya ingin kongsikan koleksi ucapan Takziah yang diucapkan oleh pemimpin Sarawak dan Malaysia di wall

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: