buku

Cara Mohon Maaf Mereka Yang Sudah Meninggal Dunia

Saya terbaca satu post yang menarik yang mencuit hati nak dikongsikan dalam post blog ini.  Saya tidak pasti cara ini boleh dibuat tetapibtidak ada salahnya kita berikhtiar dan berdoa meminta ampun dari Allah semoga memberi rahmat dan kemaafaan.

Dosa   sesama manusia jika kita tak dapat bertemu dengannya atau mereka yg sudah meninggal dunia untuk meminta maaf maka terdapat beberapa cara : 

1. Dalam doa kita , kita minta ampun kepada Allah SWT keatas orang yang kita melakukan dosa kepadanya. Contoh doa :

“Ya Allah , ya Rabbi , aku mohon ampun ke atas dosa-dosaku yang aku lakukan dengan sengaja atau dengan tidak sengaja, dan ya Allah aku mohon Engkau ampunkan dosa semua mereka yang mana aku telah melakukan dosa kepada mereka. Aku tidak dapat berjumpa mereka untuk memohon ampun, maka ampunkan semua dosa-dosa mereka supaya mereka tidak menutut kepada ku di akhirat nanti. Kasihanilah mereka dan masukkanlah mereka semuanya ke dalam syurga-Mu.”

2. Satu lagi boleh kita lakukan bila ada masa kita sedekahkan bacaan al-Quran untuk mereka yang kita lakukan dosa dan boleh sekali sekala kita sedekah di masjid atau rumah anak yatim atas nama mereka yang kita lakukan dosa. Contoh :

“Wang rm 10 ini aku sedekahkan di rumah anak yatim ini khusus untuk semua mereka yang aku telah lakukan dosa semuga mereka semua memaafkan dosa-dosaku”

*sumber tanyalahustaz58.blogspot.my

Jangan Lupa Klik Sini
Tips untuk menjadi pelajar yang berjaya 1. Kita mesti percaya bahawa kita pada asalnya berjaya
Intipati Kuliah Subuh Ustaz Halim Nasir al Hafiz di Masjid Husnul Khatimah, Kg Semerah Padi.
Apa yang menarik tentang burger king menyarung castom Mc Donald. Ini berlaku di ketika perayaan Halloween
Kalau di Sarawak amalan suap menyuap suami isteri dimulakan semasa persandingan. Kini barulah saya faham

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: