bukudiet

Diet Makanan Rendah Lemak Hanya Mitos

Kajian mendapat makanan rendah lemak bukanlah sebab pengurangan berat badan. Menarik sungguh kajian ini. Apa yang saya baca dalam minggu ini tentang diet yang boleh mengurangkan berat badan. Ebook yang saya baca dalam minggu ini banyak menyatakan perkara yang dinyatakan di atas.

# 1. Koleksi 20 Ebook dari kurus dalam 5 minggu dari Kelvin Zahri

#2. Ebook Atkins Diet Bahasa Melayu. Kalau nak tahu apa yang saya maksudkan saksikan video ini. Dr. Atkins mula mengembangkan idea karbohidrat rendah dalam permakanan sejak tahun 1970 tetapi rakyat Amerika lebih gemar mengikuti diet rendah lemak.

Makanan rendah lemak bukanlah penyelesaian kepada diet yang berkesan. Jika karbo diambil dengan banyak maka ini akan menambah berat badan. Kelvin Zahri dalam ebook 45 Tip Kawal Nafsu menyatakan protin adalah kunci untuk mengawal keinginan makan karbo atau nasi. Protin memang mengenyangkan.

Mengurangkan garam dapat menurunkan keinginan terhadap gula. Pengurangan garam dalam diet mampu mengurangkan takungan air berlebihan dalam badan. Seorang dewasa hanya memerlukan 2300 mg garam sehari atau bersamaan dengan satu sudu garam.

Kelvin Zahri menyatakan kurangkan berat badan adalah tentang kalori. Jadi berapa banyak kalori yang perlu dikurangkan? Persoalan ini boleh dijawab jika anda mambaca ebook Kelvin Zahri 5 kg 5 minggu.

Elakkan makanan bergoreng. 1 g lemak bersamaan dengan 9 kalori. Bagi yang mengamal low fat diet ada juga yang tidak berjaya mengurangkan lemak badan walaupun mereka telah mengurangkan makanan berlemak. Ini adalah kerana mereka masih mengambil makanan berkarbohidrat dan bergula. Cara diet low fat diet ini selalu memakan masa 1 hingga 2 tahun. Diet yang diperkenalkan biasanya akan menyebabkan mereka sentiasa lapar dan tidak mampu mengikuti low fat diet ini.

Makanan yang biasa dilevelkan oleh pengilang makanan membuangkan lemak dalam produk mereka tetapi menambahkan karbohidrat terproses, pemanis dan garam. Lemak yang bagus seperti EFA juga dibuang.

Bagaimana karbohidrat menyebabkan gemuk

Lemak yang tersimpan dalam badan paling banyak adalah banyak berpunca dari karbohidrat yang dikatakan menyumbang kepada lemak visceral. Walaupun protin dan lemak juga menyebabkan gemuk tetapi kesan karbohidrat lebih tinggi. Tenaga berlebihan yang tidak digunakan akan disimpan sebagai lemak dalam badan. Istilah Lemakfobia menjadi tajuk pemasaran untuk melariskan jualan.

Tahukah anda makanan rendah lemak dalam bungkusan hampir pasti akan menambahkan gula untuk menganti rasa yang dibawa oleh minyak. Oleh itu sebelum makan periksa level dibelakang bungkusan dulu.

Apa makanan rendah Lemak

Antara makanan rendah lemak dipasaran kita adalah.
1. Yogurt rendah lemak.
2. Susu rendah lemak
3. Cheese bebas lemak
4. Float diet root beer
5. Fat free vanilla ice cream.
6. Low fat soya milk

Maksud Makanan Rendah Lemak

USDA Myplate mengesyorkan makan makanan yang mengandungi 30 peratus daripada kalori atau kurang daripada lemak. Makanan rendah lemak adalah dianggap mereka yang mempunyai 30 peratus kalori atau kurang daripada lemak.

Jangan Lupa Klik Sini
Kolestrol adalah satu ancaman kepada kita pada masa ini. Saya makan pil kolestrol disarankan oleh
University Colombia telah membuat bahawa gambar selfie yang menunjukkan bentuk badan boleh menguruskan yang berbadan
Rujukan perubatan menyatakan untuk terjadi suatu penurunan berat badan, diperlukan keseimbangan antara pengambilan makanan yang
Nak diet cara Kelvin Zahri . Nak diet kena ada ilmu. Betul tak.  Inilah yang

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: