Ibnu sina bapa perubatan dunia

Ibnu Sina (AVICENNA)  Bapa Perubatan Dunia

 

IBNU SINA hidup dalam tahun 370-432 H/ 980-1037 M dibesarkan di Bukhara. Nama beliau adalah Abu Ali al- Husain Ibu ‘Abdullah Ibu al- Hassan.  Beliau menghafal Al-Quran berumur sepuluh tahun dan menguasai bahasa sastera Parsi dengan baik.  Pada umur 16 tahun beliau sudah menjadi seorang doktor yang terkenal termasuk berjaya mengubati Nuh Ibn Nasr, Raja Samanid dimana doktor lain gagal mengubati mereka. Beliau dilantik menjadi doktor istana, beliau diberi kebebasan untuk yang beliau gambarkan sebagai perpustakaan yang kaya dengan buku-buku dari pelbagai cabang ilmu.  Beliau meninggal ketika umur beliau 57 tahun dan dikebumikan di Hamedan. Mari Belajar Membaca Ibnu Sina

Apa yang menarik tentang ibnu sina adalah beliau dikenali sebagai bapa perubatan dunia yang menjadi rujukan utama di universiti-universiti di Barat sehingga abad ke 16 masihi.  Buku karangan Ibn Sina, Ql-Qanun fi al-Tibb (keadah perubatan) sebanyak 14 Jilid dianggap sebagai himpunan perbendaharaan ilmu perubatan. Ia telah dicetak sebanyak 21 kali dalam bahasa latin dan yang menarik terdapat juga dalam bahasa Hebrew (Yahudi).  Buku ini menyatakan kajian-kajian sisematik, kuatifikasi dan aspek fisiologi.  Ia juga turut menjadi penyumbang kepada bidang Farmakologi.

 

  1. Bidang Sumbangan ilmu ibnu sina adalah seperti berikut:-
  2. Mendalami kepentingan emosi dalam pemulihan
  3. Mengdiagnosis melalui denyutan jantung
  4. Orang yang pertama menemui penyakit paru-paru (pulmonary tubercullosis) penyakit yang boleh berjangkit (contagious)
  5. karya beliau 250 karya ibnu sina dan 116 buah karya adalam dalam bidang perubatan.
  6. Ilmu Psikologi moden  yang kini dinamakan “psycosomatic medicine”

 

Kehebatan ibnu sina adalah dikatakan beliau boleh menulis sehingga 50 halaman sehari. Karya beliau bukan hanya di dalam bidang perubatan tetapi juga dalam bidang seperti bidang Metematik, Falsafah, Politik, Kesusasteraan, Astronomi, Muzik dan Mistik.

Penulis barat yang kagum dengan ibnu sina iaitu George Sarton menyatakan bahawa ” Ibn Sina as one of the greatest thinkers and medical scholars in history”.

<<<Mari Belajar Membaca Ibnu Sina>>>

 

 

Leave a Comment

CommentLuv badge