Dato SBY. Serendah..

Kehidupan Dunia Jaga Kewajiban Solat

Kewajiban Solat dan kehidupan dunia memang suatu yang seiring. Tidak dapat dipisahkan. Sahabat saya kongsi 4 perkongsian yang menarik.

Solat kehidupan dunia

MELAYARI KEHIDUPAN DUNIA

Para saudara mara dan sahabat sekelian , duduklah seketika dan bayangkan  saat saat ini  dan pilihlah mana yang kita nak..sementara ada di atas dunia ini, kita masih ada platform utk menghalakan hidup kita supaya “esok” kita tidak berenang dalam air mata darah dan nanah kerana menyesal. 
Sesungguhnya, Jika ada diantara kita yang menyekutukan Allah dengan kesyirikan besar dan tidak sempat bertaubat sebelum kematian, akan mengakibatkan kekekalan di dalam neraka.

Rasulullah SAW…. pernah menyebut beberapa amalan yang dapat menjamin keselamatan seseorang melintas di atas titian sirat. Antaranya adalah …Banyakkan bersedekah.(ketika senang atau susah)

Dan Melazimkan diri hadir ke masjid (untuk solat berjemaah dan menuntut ilmu).
Berhati-hatilah membuat pilihan dalam kita melayari kehidupan agar kita sentiasa bertambah dekat dengan NYA. Jangan semakin lama kita melayari kehidupan, kita semakin menjauhkan diri daripada-NYA. Nau’zubillahi min zalik..
Semoga ada manafaat utk kita renungkan dan amalkan dalam meneruskan kehidupan pagi ini.
Dato SBY..

Serendah…

[28/08, 07:23] ‪+60 19-233 6036‬: *TAZKIRAH PAGI*

Assalamualaikum wbt…
*Sabar, Lihat yang Tersirat Melebihi yang Tersurat*
 Walau sesusah manapun hidup yang dilalui, Sesusah manapun masalah yang dihadapi, Biarlah tetap teguh iman di hati,Jangan sesekali persoalkan kenapa diri diduga begitu begini, Yakinlah ada hikmah yang tersembunyi, Berbahagialah dengan ujian yang Allah beri, Itu tanda diri kita disayangi, Kerana kita antara insan yang dipilih oleh Ilahi, Maka bersabarlah andai diri diuji, Takkan Allah uji yang melampaui batas mampu diri, Kerana dia tahu kita mampu menangani, Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui…
Semoga bermanfaat..
Dato sby…

Serendah..

[29/08, 06:59] ‪+60 19-233 6036‬: *Tazkirah pagi*

Assalamualaikm wbt..
*KEWAJIBAN SOLAT*
Dlm keghairahan kita menyambut hari kemerdekaan yg ke 59, jgn kita lupa hubungan kita dgn ALLAH , hendaklah kita melaksanakan suruhaNya  terutama solat kerana solat adalah tiang agama. 24 jam Allah pinjamkam dalam 1 hari , 

Solat memerlukan hanya kurang 1 jam untuk 5 waktu sehari semalam.
Sembahyang itu kewajiban

Sembahyang itu tanda kita hamba bersyukur,mengenang budi.

Janganlah berpijak di bumi Allah ini dengan ingkar dan lupa siapa kita sebenarnya.
“Saling berpesan ke jalan Allah dan salam zikrullah”

Aamiin.
Dato sby..

Serendah…

[30/08, 06:40] ‪+60 19-233 6036‬: * Tazkirah pagi*

Assalamualaikum wbt..
*KOMITMEN TERHADAP SOLAT*
Komitment utama yang perlu berikan kepada Allah SWT adalah DISIPLIN untuk solat di awal waktu. Jangan melewatkan solat kerana  solat tetap wajib ditunaikan sekalipun dilewatkan. Ketahuilah bahwa dengan melakukan solat itu ia akan merehatkan minda kita dari kepenatan/kekusutan memikirkan hal2 dunia yang tidak ada kesudahannya. Keadaan kita bukan seperti orang kafir kerana mereka hanya memikirkan untuk kehidupan hari esok sedangkan kita sebagai muslim perlu memikirkan untuk hari selepas kematian.  
Semoga bermanfaat..
Dato sby…

Serendah…

Leave a Comment

CommentLuv badge