buku

koleksi buku-buku tua yang menggunakan alas daripada kulit manusia

Analisis baru-baru ini sebuah buku yang dimiliki oleh Perpustakaan HLS, lama percaya tetapi tidak pernah terbukti terikat di kulit manusia, telah meyakinkan menetapkan bahawa buku itu terikat dalam kulit domba.

Tertarik dengan tulisan, kurator, konservator dan pakar kulit telah mengkaji buku ini selama bertahun-tahun, tetapi hasilnya tidak meyakinkan. Terima kasih kepada teknik untuk mengenal pasti protein yang telah dibangunkan dalam dua puluh tahun yang lalu, kita baru-baru telah dapat menjawab soalan itu sekali dan untuk semua.

Harvard University mempunyai koleksi buku-buku tua yang menggunakan alas daripada kulit manusia. Memang kecoh laman social dari para pengguna internet. Baru-baru ini para ahli di harvard Univesity telah mengesahkan kebenaran berita ini. Salah satu buku tua dari abad 19 yang menjadi sebahagian daripada koleksi di perpustakaan universiti terkemuka dunia itu memang bersalut sampul yang dibuat dari kulit manusia asli.

Setelah melalui beberapa siri ujian di makmal, terbukti kalau sampul buku berjudul Dis DESTINÉES de l’ame karya penulis Perancis Arsene Houssaye tersebut 99.9 peratus asli kulit manusia. Menurut keterangan wakil perpustakaan Harvard University seperti yang dilaporkan oleh CNN, buku tersebut merupakan hadiah Houssaye kepada Dr. Ludovic Bouland, salah satu sahabatnya yang berprofesi sebagai doktor pada tahun 1880-an. Houssaye mendeskripsikan buku tersebut sebagai ‘meditasi tentang jiwa dan hidup selepas kematian.

Atas permintaan kurator Perpustakaan HLS dan kakitangan Pusat Preservation Weissman, Daniel Kirby, seorang saintis pemuliharaan di Harvard University Art Museums ‘Straus Center, dianalisis kertas mengikat Juan Gutiérrez’ Practicarum quaestionum sekitar Leges regias Hispaniae (Madrid, 1605-1606; HOLLIS no. 4317553). Kirby menggunakan kaedah yang dikenali sebagai peptida massa cap jari untuk menganalisis sembilan sampel depan dan belakang, mengikat, dan gam. Dengan peptida cap jari massa, sampel berkenaan boleh mudah dibezakan daripada sumber minyak lain yang termasuk lembu, rusa, kambing, dan juga kulit manusia. Gam itu dikenal pasti sebagai campuran lembu dan kolagen babi.

Jika Jonas Wright sememangnya seekor kambing, mengapa seseorang telah menulis prasasti itu? Kami akan mungkin tidak pernah tahu. Mungkin sebelum ia tiba di HLS pada tahun 1946, buku itu terikat dalam ikatan yang berbeza pada satu ketika dalam sejarah. Atau mungkin tulisan adalah semata-mata hasil daripada imaginasi mengerikan seseorang.

Dalam apa jua keadaan, kita terhutang budi kepada analisis Daniel Kirby dan gembira soalan itu akhirnya diselesaikan.

Leave a Comment

CommentLuv badge