Info Pendidikan

Membantu Anak-anak Membaca dan Menulis

Benarkan anak anda untuk bermain dan belajar. Kerja kanak-kanak boleh bermain. Ia adalah dengan bermain dan berinteraksi dengan kanak-kanak lain, bahawa kanak-kanak belajar bagaimana untuk mendengar, bercakap, membaca.

  1. Dengar anak anda. Mengangguk atau senyum untuk menunjukkan anda berminat. Cuba untuk tidak mengganggu semasa mereka kanak-kanak bercakap.
  2. Galakkan anak anda untuk bercakap dan memberitahu anda tentang perkara-perkara: Kawan-kawan, mainan dan hobi atau apa yang dia telah lakukan di sekolah.
  3. Nikmati mendengar dan bercakap dengan anak anda. Cuba: mendengar dan menyanyi lagu-lagu atau bacaan dan berkata-kata.
  4. Bermain permainan: kita hanya perlu melihat dengan sesuatu dengan hujung mata atau perhatikan dari jauh saja apabila dia bermula dengan ‘ch’ bunyi / yang irama dengan ‘lain-lain’.
  5. Membuat buku dengan anak anda menggunakan kata-kata dan gambar-gambar: Keluarga saya Perkara kegemaran saya. Gunakan gambar-gambar, kad hari jadi lama atau potong kadbod dari majalah.
  6. Membaca buku bersama-sama. Menarik perhatian dengan  memegang buku dengan cara yang betul ke atas, menjadikan halaman, menggerakkan jari anda dari kiri ke kanan, menjadikan hubungan antara gambar-gambar dan kata-kata.
  7. Menarik perhatian anak anda kepada gambar, tanda-tanda, huruf dan perkataan apabila keluar.
  8. Mengunjungi perpustakaan. Pilih, lihat dan bercakap tentang buku bersama-sama. Biarkan anak anda lihat anda membaca majalah atau buku-buku dan penulisan surat, e-mel atau senarai membeli-belah.

Ada dua ebook percuma yang bagus untuk rujukan

  1. Helping your children to read and write. 
  2. How Can I Support My Child’s Learning? .

Leave a Comment

CommentLuv badge