Info Pendidikan

Membantu Anak-anak Membaca dan Menulis

Benarkan anak anda untuk bermain dan belajar. Kerja kanak-kanak boleh bermain. Ia adalah dengan bermain dan berinteraksi dengan kanak-kanak lain, bahawa kanak-kanak belajar bagaimana untuk mendengar, bercakap, membaca.

  1. Dengar anak anda. Mengangguk atau senyum untuk menunjukkan anda berminat. Cuba untuk tidak mengganggu semasa mereka kanak-kanak bercakap.
  2. Galakkan anak anda untuk bercakap dan memberitahu anda tentang perkara-perkara: Kawan-kawan, mainan dan hobi atau apa yang dia telah lakukan di sekolah.
  3. Nikmati mendengar dan bercakap dengan anak anda. Cuba: mendengar dan menyanyi lagu-lagu atau bacaan dan berkata-kata.
  4. Bermain permainan: kita hanya perlu melihat dengan sesuatu dengan hujung mata atau perhatikan dari jauh saja apabila dia bermula dengan ‘ch’ bunyi / yang irama dengan ‘lain-lain’.
  5. Membuat buku dengan anak anda menggunakan kata-kata dan gambar-gambar: Keluarga saya Perkara kegemaran saya. Gunakan gambar-gambar, kad hari jadi lama atau potong kadbod dari majalah.
  6. Membaca buku bersama-sama. Menarik perhatian dengan  memegang buku dengan cara yang betul ke atas, menjadikan halaman, menggerakkan jari anda dari kiri ke kanan, menjadikan hubungan antara gambar-gambar dan kata-kata.
  7. Menarik perhatian anak anda kepada gambar, tanda-tanda, huruf dan perkataan apabila keluar.
  8. Mengunjungi perpustakaan. Pilih, lihat dan bercakap tentang buku bersama-sama. Biarkan anak anda lihat anda membaca majalah atau buku-buku dan penulisan surat, e-mel atau senarai membeli-belah.

Ada dua ebook percuma yang bagus untuk rujukan

  1. Helping your children to read and write. 
  2. How Can I Support My Child’s Learning? .

Jangan Lupa Klik Sini
Koloksi photo anak-anak kecil membaca. Belajar membaca sepatut dimulakan dalam usia yang muda. Seawal 4
Anak berusia 7 Tahun Tidak Pandai membaca dan menulis merupakan satu fenomena yang menyedihkan hati
Teknik ini saya membongkarkan kaedah utama dalam merangsang minda semasa proses pembentukkan janin lagi. Bagaimana
Kenapa book dan DVD Belajar Membaca Kaedah I-Sina laris di pasaran .  Buku ini  menggunakan

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: