info perniagaanNewsResipiVideo

Mi Kolok Hj Salleh No.1 di Kuching

Ingin menikmati Mi Kolok sedap di Kuching. Abaikan tempat lain. Anda cuba dulu disini. Sepinang Sari atau jenama yang warga Kuching kenal adalah Mi Kolok Hj Salleh.

Kedai Haji salleh waktu operasi adalah seawal 5.30 pagi hingga 1 tengahari.

Mi Kolok Hj Salleh sedap di Kuching ni adalah mee kolok yang selalu bermain di bibir peminat mi kolok di Sarawak. Mereka yang baru sampai di Kuching, Sarawak akan mencari mi kolok.

Ada bagaimana?

Banyak mi kolok lain yang sedap, akan tetapi kalau nak rasa yang ori boleh rasa di Mi Kolok Sepinang Sari atau orang Sarawak kata Mi Kolok Hj Salleh.

Bawah ada Map Location.

Lokasi Mi Kolok Haji Salleh Sepinang Sari

Lokasi Mi Kolok Haji Salleh Sepinang Sari adalah di Jalan satok dekat dengan Flyover Jalan Satok.

Kalau nak cari kedai ini nak makan mi kolok kena hati-hati sebab sebelah kedai Sepinang Sari bukan kedai Hj Salleh.

Kalau makan sebelah halal haram tu tanggung sendiri lah ya. Kalau was-was tu jangan. Lihat signboard dulu.

Kalau ambil teksi atau jika guna grab cari guna keyword cari lokasi dalam application Grab :

“sepinang Sari Cafe and Restaurant” lot 206, Section II, Jalan Satok, No1

sebut saja Mi kolok Hj Salleh pasti pemandu tahu. Tengok juga siapa pemandu itu.

Saya bagi link google map Kedai Mi Kolok Haji Salleh

Lokasi Mee Kolok Hj Salleh@Sepinang Sari:

4 Sebab kenapa pilih Mi Kolok Hj Salleh

  1. Sedap.
  2. Rasa ori
  3. Mi Kolok Melayu pertama di Kuching.
  4. Buka seawal 5.30 pagi

Pengalaman makan di Sepinang Sari..

MI kolok sedap …yami

Apa yang saya boleh katakan adalah rasanya sudah sebati dengan lidah kerana saya telah makan sejak sedekat yang lalu.

Mi kolok Hj Salleh sedap di Kuching

Bayangkan sejak saya kecil dibawa oleh bapa saya lebih 30 tahun lalu, hanya mi kolok ni adalah mi kolok ori.

Lidah sudah sebati dengan rasa mi kolok sedap dan otak hanya fokus kepada kedai mi kolok di Satok iaitu mi kolok Sepinang Sari.

Saya ada tanya beberapa orang kawan dan kenalan.

Kenapa gemar makan mi kolok

  1. Rasanya cukup sebati dengan ramuan yang sebati dengan mee kolok.
  2. Rasa lobak masin yang menyebabkan ia bertambah sedap.
  3. Mi Kolok yang dimasak dengan cukup sempurna. Tidak pernah rasa mentah.
  4. Cili padi dalam sos pedas memang power.

Resipi Mi kolok

Sarawak Simple tapi Sedap

Resipi ni di adaptasi resipi Mi Kolok Haji Salleh, Mustahil Hj Salleh nak share rahsia resipi mi Kolok kan.

Resipi secara umum tetapi ada ramuan rahsia di share yang memberi kesedapan kepada mi Kolok.

Kalau tahu saya sharekan kat sini.

Buat mi kolok ni yang saya tahu adalah mi atau mee yang dimasak kena dalam air yang betul-betul mendidih kalau tidak ia akan melekat.

Selepas di celup dalam air mendidih kena segera di sejuk dalam air biasa. tanpa ais lah, gila kau letak ais.

Nanti jadi mi kolok peng. hee..kena ulang dua kali, tengok jenis mi kolok yang digunakan sama ada tebal atau nipis.

Kalau nak resipi Mi Kolok insprasi Mi Kolok Haji Salleh. download disini. One drive online word

Rahsia Mi Kolok Sedap

Mi kolok ini tidak hitam ia menggunakan kicap cair yang tidak nampak hitam. Kebanyakan mi Kolok di Kuching ni memang hitam kicap.

Mi Kolok Hj Salleh tidak nampak pun kicap hitam. Beza pailng ketara adalah mi kolok ni mengunakan loba masin dihiris dadu kecil dan di masukan dalam campuran mi.

Ini bermaksud penggunaan garam yang kurang tapi sedap.

Sejarah Mi Kolok Hj Salleh

Sejarah mi kolok di Sarawak dibawa sejak zaman Brooke lagi ke Sarawak oleh pendatang. Kini ia sudah menjadi makan rasmi penduduk Sarawak.

Mana-mana tempat di Sarawak kita boleh jumpa mi Kolok.

Mi Kolok Hj Salleh Kuching memang mi kolok yang lama terkenal di bandar Kuching. Fenomena mi kolok tercetus di kalangan pengusaha gerai makanan di Kuching sejak tahun 90an.

Saya dah makan mi Kolok ni sejak saya sekolah menengah. 30 lebih tahun lalu. Lama tu.

Seingatan saya dulu ia cuma menumpang di gerai dan berpindah-pindah di beberapa kedai makan di Jalan Satok.

Semakin hari semakin ramai pelanggan Pengusahanya Tuan Hj Salleh telah membuka kedai di berhampiran flyover satok.

Nama kedai Sepinang Sari.

Menutut anaknya kedai Mi Kolok Sepinang Sari ini mula dibuka pada tahun 1996. Kini ia telah diteruskan oleh anak-anak Tuan Haji salleh.

Video Mi Kolok Hj Salleh

Video Lokasi Kedai Hj Salleh melalui Google Map

Nak Facebook Sepinang Sari Mi Kolok Hj Salleh https://www.facebook.com/SepinangSariCafeAndRestaurant/

Berapa Harga Mi Kolok Mi Sapi Haji Salleh

Kini Mi Kolok Hj Salleh sudah tidak dikenakan cas GST, maksudnya lebih murah dari dulu.

MENU DAN HARGA MI KOLOK HJ SALLEH

MI KOLOK KERING

MENUHARGA (RM)
MI KOLOK DAGING/AYAM5.50
MI KOLOK TAMBAH (MI LEBIH)6.50
MI KOLOK LEBIH (DAGING)8.20
MI KOLOK LEBIH (AYAM)7.50
MI KOLOK SPECIAL (ISI TULANG)8.70
MI KOLOK TENDON9.70
MI KOLOK SPECIAL & TENDON11.50
MI KOLOK DAGING & TENDON LEBIH13.00
MI KOLOK LEBIH (TENDON & DAGING)13.50
MI KOLOK LEBIH (TENDON)12.50
MI KOLOK LEBIH DAGING LEBIH11.30
MI KOLOK LEBIH TENDON LEBIH15.00
MI KOLOK DAGING & TENDON LEBIH16.00
MI KOLOK KOSONG16.004.20
MI KOLOK LEBIH KOSONG5.80

SUP SAHAJA & LAIN-LAIN

MENUHARGA
SUP TENDON10.30
SUP DAGING & TENDON11.70
SUP TULANG & TENDON12.70
SUP DAGING8.00
SUP DAGING & DAGING TULANG9.40
SUP DAGING, TULANG & TENDON14.00
SUP AYAM5.60
SUP KOSONG2.00
ROTI KAHWIN1.90

Alah jangan persoalankan.

Kalau sedap, harga berapa pun kita akan bayarkan.

Test Mi Kolok yang Ori Kuching ni memang nostalgia sikit.

Saya tahu bagi yang telah duduk lama di Kuching sama ada bekerja atau menetap dan pindah balik Malaya atau keluar Kuching tu, sekali sekala datang Kuching pasti cari Mi Kolok Hj Salleh.

Kalau dibandingkan dengan harga mee Kolok sekitar kuching rata-rata berharga dalam lingkungan RM4 ke RM5 semangkuk.

Jadi untuk basic mi Kolok ni harga RM5.50 tu tidak kisahkan.

Janji Mi Kolok Nayman kata orang Sarawak”

Anda berani order lah Mee Kolok Godzilla! (kacukan Mee Kolok Dinosaur dengan Mee Kolok Monster) semua Double the Mee, Double the taste.

Double the Meat! Cakap saja mi Kolok Special.

Harga yang dipaparkan di atas setakat hari ini 7/11/2015.

Kedai Mi Kolok Haji Salleh Paling Awal di buka di Kuching.

Kalau anda nak ke Airport awal selepas solat subuh di Kuching dalam jam 5.05 paling awal, anda masih boleh makan mi kolok Hj Salleh.

Apa yang menarik kedai mi Kolok ini dibuka seawal 5.30 pagi setiap hari.

Sebab itu ramai yang balik dari solat subuh di Surau atau Masjid akan singgah ke kedai Hj Salleh makan Mi Kolok.

Tidak ada kedai Melayu di Kuching yang buka seawal ini. Kalau anda tahu sila komen dibawah lah ya.

Kalau nak makan sabtu dan ahad kena datang awal. Kalau ada rezeki ada lah tempat duduk kalau datang lewat.

Kena tunggu meja kosong. Duduk kena beli news paper baca news dulu kerana masa nak makan kena tunggu dalam 10 ke 20 minit bergantung kepada waktu puncak atau tidak.

Kadang-kadang dalam 5 minit pun dah dapat makan mi kolok.

Pengalaman saya kalau nak tapau kena buat panggilan tempahan dulu.

Nombor tu untuk pelanggan tetap macam saya lah saja yang dapat. hee…macam order drive thru MD je. Puan Freda Hj. Salleh di talian

012-890 1075.

Diet Makan Mi Kolok

Nak diet jangan makan mi kolok sebab banyak karbohydrat dalam mi. Berapa kalori Kolok and Kampua mee, berapa kalori?

Sebelum jawab kita lihat dulu senarai kalori mi yang kita suka.

Kalori Mi Kolok

Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
Mee Rebus – 1 plate – 556 kalori
Mee Wantan – 1 plate – 409 kalori
Lor Mee – 1 bowl – 383 kalori

jadi anda rasa mi Kolok berapa Kalori

Teh tarik – 1 glass – 83 calori

Anda nak tahu… kalau 250 g mi kolok cuma ada 290 kalori sahaja. Rujukan di sini. Download ebook makan secara sihat

kalau saya rujuk di sini.

Mee Kolok 1 mangkuk

25.9 karbo
26.6 fat
3.8 protin

jumlah Kalori adalah 467. Nak ebook diet

Leave a Comment

CommentLuv badge