NewsceritaTeknologi

Penggunaan Drone Dalam Perubatan

Sebuah company dari  California yang dipanggil Zipline mempunyai rancangan praktikal untuk menggunakan drone untuk tujuan kebaikan.

Drone secara umumnya terbahagi kepada dua kategori: senjata tentera dan mainan rekreasi. Semua orang seolah-olah mempunyai idea untuk menjadikan drone berguna.

Video Penggunan Drone

Zip adalah pesawat robot kecil yang direka untuk tahap keselamatan yang tinggi, dengan menggunakan banyak pendekatan yang sama dengan pesawat komersial. Ia boleh membawa vaksin, ubat-ubatan, atau darah. A armada Zips dapat menyediakan untuk penduduk berjuta-juta. Tiada jalan raya, tidak ada masalah.

Amazon mahu menggunakannya untuk tujuan penghantaran, Facebook sedang mencuba cara baru untuk  membolehkan data bergerak oleh laser, dihantar ke bumi dari pesawat drone. Ini menyediakan kapasiti jalur lebar yang sangat tinggi dan tidak dikawal selia. Pasukan komunikasi laser Facebook di cetus idea dari seorang pendatang dari Iran iaitu Hamid Hemmati.  Mereka sedang berusaha dengan jurutera laser yang menghantar data 10 kali lebih cepat daripada versi semasa. Satu-satunya masalah adalah bahawa teknologi untuk membuat laser kerja secara besar-besaran tidak wujud.

Bermula di Rwanda
Melalui perkongsian dengan Kerajaan Rwanda, Zipline akan menyampaikan semua produk darah selama dua puluh hospital dan pusat kesihatan bermula pada musim panas ini, meningkatkan akses kepada penjagaan kesihatan untuk berjuta-juta rakyat Rwanda. Dengan pelbagai pernah berlaku sebelum Zip, liputan negara-besaran boleh dicapai dari pusat kawalan.

Zipline-Rwanda-Delivery-Sites-582x502

Masalah  Infrastruktur Perhubungan Dunia 

Lebih daripada dua bilion orang tidak mempunyai akses yang mencukupi kepada produk perubatan yang penting, sering disebabkan oleh mencabar rupa bumi dan jurang dalam infrastruktur. Oleh kerana itu, lebih 2.9 juta kanak-kanak di bawah umur lima mati setiap tahun. Dan sehingga 150,000 kematian berkaitan kehamilan dapat dielakkan setiap tahun jika ibu mempunyai akses dan dibekalkan dengan darah yang selamat.

Tidak banyak negara termasuk negara Amerika sendiri tidak membenarkan drone bebas  terbang.   Zipline terpaksa mencari dunia ke tiga untuk  membolehkan teknologi drone ini digunakan untuk kebaikan.  Zipline bekerja dengan UPS dan Vaksin Distributer Gavi, menggunakan armada pesawat di Rwanda, di mana mesin akan menghantar bekalan perubatan.

Matlamatnya adalah untuk melihat 15 pesawat autonomi terbang keluar dari hab berpusat membuat 150 penghantaran setiap hari ke 21 stesen perubatan sepanjang separuh barat Rwanda.

Kerajaan Rwanda, baru-baru ini telah meluluskan garis panduan yang amat progresif untuk penggunaannya dan mereka sedang bekerjasama dengan Zipline untuk mengukur kejayaan usaha.

Persoalannya adakah di Sarawak, teknologi begini boleh digunakan terutama membuat penghantaran ke kawasan-kawasan pendalaman.

gallery2

 

BAGAIMANA DRONE PERUBATAN INI BERFUNGSI

 

Zipline mereka bentuk , membina dan menguji pesawat itu di utara California, Amerika. Dalam ujian ini ia tidak menganggu apa persekitaran dengan mekanisme muatan yang menggunakan bahan primitif seperti band getah dengan mata air pelemparan dan kertas lilin untuk payung terjun yang dijatuhkan di atas padang ragut.

Pendekatan berteknologi rendah mengurangkan kos dan kerumitan, yang penting apabila bekerja di suasana lasak dan kawasan pedalaman. Kos payung terjunyang digunakan adalah 50 sen dan direka untuk digunakan sekali sahaja, dibuang setelah digunakan.

Pengunaan helicopter menurut pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Keller Rinaudo”hanya boleh beroperasi dalam cuaca sempurna, dan selalu berlaku kemalangan tanpa diduga,”. “Orang ramai tidak menunggu cuaca yang sempurna untuk jatuh sakit atau mempunyai kecemasan perubatan, jadi jika kita akan membina sesuatu yang berguna, ia perlu dapat beroperasi sepanjang masa.”

Penggunana Drones adalah satu yang lojik dan masuk akal kerana 75 peratus daripada jalan Rwanda adalah tidak berturap dan kerap dibasuh keluar semasa musim hujan.  Mereka yang melaluinya dengan trak dan motosikal untuk membuat penghantaran penting. Rinaudo percaya syarikatnya dapat menandingi kos penghantaran menggunakan motosikal semasa membuat penghantaran dalam masa yang jauh lebih capat. Beliau percaya akhirnya hab kedua akan memperluaskan penghantaran ke seluruh penduduk 11 juta orang.

BAGAIMANA PROSES PENGHANTARAN DRONE BERMULA

Seorang pekerja kesihatan boleh membuat pesanan melalui mesej teks. Dalam masa beberapa minit, Zip yang disediakan dan dilancarkan ke langit. Terbang bersama-sama pada 100 km / h, Zip tiba lebih cepat daripada mana-mana cara pengangkutan yang lain, tidak memerlukan juruterbang . Produk perubatan kemudiannya diturunkan, pendaratan lembut dan tepat di kemudahan kesihatan di kawasan terbuka sebesar tempat letak kereta beberapa.

Satu Penyampaian, satu nyawa diselamatkan.

Atau,

Proses ini bermula dengan seorang doktor atau jururawat meminta bekalan melalui mesej teks. Jika semua berjalan untuk merancang, pengendali drone akan mendapatkan bekalan dari gudang pusat, barang-barang mereka ke dalam kotak kadbod empuk, dan meletakkan muatan di dalam perut Drone.  Meletakkan bateri yang telah dicas penuh dimuncung hadapan drone. Kemudian memuat naik pelan penerbangan dari iPad dan ia sudah bersedia untuk terbang.

Drone dilancarkan dengan Pneumatic catapult launcher dalam bahasa melayu Pelancar Lastik Tekanan dan motor elektrik berkembar menyimpannya di sana kerana ia terbang secara autonomi untuk GPS koordinat diprogramkan ke dalam pelan penerbangan.

Drone terbang pada kira-kira 60 mph dan boleh beroperasi dalam lingkungan kira-kira 45 batu. memandangkan Rwanda adalah kira-kira saiz 26,338 km2  iaitu dua kali luas negeri Sarawak pada ketinggian pada paras 300 hingga 400 kaki. Apabila Drone sampai ke destinasi, ia akan turun ke 45 kaki dan menjatuhkan muatannya yang mengunakan perisian yang canggih untuk mengira perkara-perkara seperti kelajuan angin, membolehkan drone untuk mencapai target sebesar empat tempat letak kereta.

Zipline akan memberi tumpuan kepada menyampaikan darah untuk merawat pesakit yang  tenat atau pendarahan selepas bersalin, yang menjadi punca kekerapan kematian ibu di Afrika.

Menyimpan darah adalah sukar di kawasan-kawasan dengan elektrik tidak stabil dan banyak darah dan ubat-ubatan dalam simpanan di kawasan luar bandar rosak. Menyimpan perkara-perkara itu secara berpusat dan menggunakan ia seperti jauh lebih masuk akal.

UPS membantu di sini, memberikan $ 800,000 dan kepakaran logistiknya untuk memulakan semuanya, kata Ed Martinez, Presiden Yayasan UPS, cabang dermawan syarikat. Beliau mengakui bahawa UPS manfaat juga, belajar lebih lanjut mengenai penghantaran menggunakan Drone.

Menggunakan pesawat untuk projek-projek kemanusiaan dapat memupuk penerimaan teknologi yang lebih ramai orang mengaitkan dengan peperangan, pengawasan, dan menguji teknologi di negara seperti Rwanda, yang mempunyai  sedikit peraturan dan ruang udara kurang kapal terbang boleh mempercepatkan kemajuan dan mewujudkan satu model untuk “tepat pada masanya” penghantaran bekalan perubatan dan  lain- lain yang boleh diikuti oleh semua negara lain.

“Kita perlu penyelesaian yang elegan untuk dapat menyampaikan barangan dengan cepat, untuk mana ia diperlukan,” kata Seth Berkely, seorang doktor dan Ketua Pegawai Eksekutif Gavi. Jadi, daripada menjatuhkan bom dan mengambil nyawa, pesawat dapat turun darah dan menyelamatkan mereka.

 

 

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: