bukuInfo Pendidikaninfo perniagaanTeknologi

Review Sistem akaun excel mudah Arip Karim

Saya mengalami masalah ketika hendak membuat akaun untuk perniagaan kawan saya.  Maklum sajalah tidak nak keluarkan duit untuk beli software akaunting yang ada di pasaran.  Manalah mampu nak upah firm akauntan atau nak buat sendiri software guna excel. Anak buah yang bagi tahu ada satu sistem yang boleh menggunakan excel untuk membuat akaun. Saya teruja juga untuk mendapatkan software excel akaun dari Arip karim ini.

1. Apa itu Sistem Akaun DKS?

Sistem Akaun Debit Kredit Senang (DKS) yang ditulis oleh saudara Arip Karim. Beliau juga seorang yang perihatin terhadap peniaga-peniaga yang menghadapi masalah dalam membuat catitan akaun perniagaan mereka. Sistem guna akaun Excel ini dinamakan DKS iaitu Debit Kredit Senang. Isi nombor atau angka diruang yang betul. Sure akaun akan seimbang. Ia adalah menurut prinsip catatan bergu (double entry). Imbangan duga (trial balance) dan penyata kewangan (financial statement) dijana secara automatik.  Menarik bukan, oleh itu perisian ini amat  menjimatkan masa jika dibandingkan dengan perakaunan secara manual.

Perisian perakauan yang mahal seperti  User Business System (UBS), Mind Your Own Businnes (MYOB), QuickBook dan  Mr. Accounting  yang juga berfungsi seperti software ini.  Faktor harga mungkin menyulitkan anda dan ada yang terpaksa diperbaharui setiap tahun.  Setiap produk ada kelebihan masing-masing.

Ramai orang tengah yang menjual sistem dari luar negara di atas. Harga berlipat ganda. Sistem ini memberi penyelesaian yang dikatakan mudah jika dibandingkan dengan software akaun excel mudah Arip Karim ini. Harga dan hasil akhir adalah sama.  Jadi jika staf kita sudah biasa dengan excel maka adalah mudah menggunakan sistem perakaunan excel mudah Arip Karim.  Ada perlu isikan angka dalam petak kosong saja, mudah kan.  Asas akaun jika sudah lupa, anda juga akan dibekalkan dengan ebook seperti Panduan Pengguna Sistem DKS dan T-Shirt Stylo Online – Contoh Urusniaga,  ebook Panduan Debit Kredit. Jangan salah faham ya. Saya tidak ajar bagaimana nak buat akaun. Sistem ini yang digunakan akan memudahkan anda buat akaun perniagaan anda.

2. Kenapa harus memiliki panduan buat sistem DKS ni?

Arip Karim menawarkan harga sistem perakaunan guna excel dengan harga yang rendah dan paling menarik, ianya senang untuk digunakan.

3) Apa yang akan anda dapat dari membeli sistem ini.

# 1) Saya dapat Sistem DKS – Fail Master dalam bentuk file excel

<<<Melabur beli software akaun excel yang mudah dan hebat ini>>>

Excel- Contoh Urusniaga “T-Shirt Stylo Online” yang telah direkodkan, *sbg rujukan sesuatu urusniaga direkodkan menggunakan Sistem DKS. Sistem DKS dengan MS Excel yang di installed dalam sistem operasi machintoch apple.  Tidak menguji Sistem DKS dengan MS Excel 2003

Pastilah anda akan diberi satu software excel – Sistem akaun excel mudah Arip Karim dengan fail utama Sistem DKS. digunakan untuk menguruskan akaun perniagaan anda. Anda boleh guna untuk setiap tempoh perakaunan yang berbeza dengan save as nama fail yang baru.

#### 7 Bahagian penting dalam software excel Arip Karim ####

a) Senarai akaun untuk kemaskini akaun perniagaan. Boleh kemaskini nama akaun baru

b) Senarai Pelanggan dan pembekal
kemaskini pelanggan dan pembekal perniagaan

c) Catatan Jurnal
– merekod urusniaga
– memilih akaun dan pembekal dan pelanggan terus dari senarai

d) Ringkasan akaun
-menjana ringkasan akaun (account summary) yang direkod secara automatik

e) Imbang Duga (Trail Balance)
– dijana cecara automatik
– boleh semak baki seimbang secara terus

f) Laporan kewangan
– dijana secara automatik
– boleh pilih penyata pendapatan (Income statment)
atau Penyata kedudukan kewangan (Financial Position Statment)

g) Akaun Lejar
-lihat akaun lejar untuk setiap akaun

Jom belajar buat Sistem Akaun dengan menggunakan Microsoft Excel. Panduan Sistem Akaun DKS yang akan ajarkan korang semua rajin sikit baca panduan yang diberi.

4. Siapa yang patut dan harus memiliki panduan Sistem DKS ni?

  • Pengusaha kecil dan serdahana (IKS) ,
  • Pengusaha Online juga boleh guna.
  • Mereka yang bermodal sedikit.
  • Mereka yang baru memulakan perniagaan
  • Sangat sesuai untuk semua jenis perniagaan sama ada syarikat, milikan tunggal ataupun perkongsian atau IKS

 

#2)  Ebook (PDF)- Contoh Urusniaga “T-Shirt Stylo Online”

*senarai urusniaga T-Shirt Stylo Online yang telah berlaku.

 

 

 

Ebook(PDF)-Panduan Pengguna Sistem DKS

*Menerangkan langkah demi langkah menggunakan Sistem DKS.

Ebook Bonus (PDF)- Panduan Debit Kredit

*Menerangkan apa itu catatan bergu (double entry).
*Anda akan lebih memahami Catatan bergu.
*Contoh-contoh disediakan.

Pelaburan ini memang berbaloi

Leave a Comment

CommentLuv badge