Selfie boleh menguruskan badan

University Colombia telah membuat bahawa gambar selfie yang menunjukkan bentuk badan boleh menguruskan yang berbadan besar.

Adakah anda percaya dengan kajian ini?

Secara logiknya apabila seseorang diberi masa 16 minggu untuk menguruskan badan dan gambar selfie mereka menjadi penurunan berat badan mereka.

Seramai 271 orang mengikuti kajian ini.

Kajian ini telah membuktikan apabila seseorang bersemangat dan berjaya menurunkan berat badan dengan hanta berselfie.

Eksperimen telah dijalankan di 271 individu obes dan berlebihan berat badan. Program penurunan berat badan berlari untuk 16 minggu dan berakhir pada kejayaan yang sangat tinggi. Jumlah kadar pematuhan adalah 90 peratus, dengan 71.3 peratus daripada peserta mencapai berat badan sasaran mereka.

Para penyelidik juga ambil perhatian bahawa peserta tidak perlu hadir secara fizikal di klinik untuk program ini untuk menjadi berkesan.

Para peserta telah diberi akses kepada garis sokongan, di mana mereka boleh mengemukakan ukuran mingguan mereka. Mereka juga adalah orang-orang yang mengambil gambar-gambar mereka sendiri dan diserahkan kepada penyelidik.

The selfies bertindak sebagai alat visual yang mengesahkan dan mengesahkan kerja keras peserta. Mereka berasa lebih bersemangat dan dengan itu didorong untuk melanjutkan penurunan berat badan mereka.

“Apa pesakit mahu adalah gambar, dan bukannya nombor,” kata Baeza.

Penulis juga menyatakan bahawa terdapat perbezaan statistik yang signifikan antara pinggang-ke-pinggul-nisbah dan berat badan keseluruhan. Gambar-gambar juga mengukuhkan dapatan ini dengan itu penyelidik membuat kesimpulan bahawa kehilangan lilitan pinggang adalah faktor utama yang menyimpan pesakit mendaftar dalam program penurunan berat badan.

Kajian itu, yang telah bersama-mengarang oleh Isaac Kuzmar dan Ernesto Cortés-Castel, telah diterbitkan pada Peer J.

Selfie untuk kurus 

Leave a Comment

CommentLuv badge